10 zanimljivosti o Kanadi

Kanada je u cijelom svijetu poznata po svojoj nedirnutoj prirodi, jedinstvenom spoju različitih kultura i bogatoj povijesti. Jeste li znali da većina populacije živi na jugu Kanade, dok je sjeverni dio slabo naseljen. Radi se o izrazito prostranoj državi, koja skriva mnoge zanimljivosti. Provjerite svoje znanje o Kanadi i pročitajte 10 zanimljivih činjenica o Kanadi.

​#1: Kanada je druga najveća država na svijetu te se proteže na čak 9.984.670 kvadratnih kilometara te obuhvaća 6 vremenskih zona.

#2: ​Kanada ima najdulju obalu na svijetu, koja se proteže na prostoru od 202.080 km.

#3: ​Ime Kanada izvire iz nesporazuma između lokalnog stanovništva i osvajača. Kada je u novi svijet došao Jaques Cartier, francuski istraživač, susreo se sa lokalnim stanovništvom koje je njega i njegovu pratnju pozvalo u njihovo “kanati” (riječ za “selo”). Istraživač je to razumio kao ime njihove države “Kanata” ili Kanada.

​#4: 1915. godine je iz Kanade u Londonski zoološki vrt stiglo mladunče medvjeda imenom Winnipeg. Mali dječak po imenu Christopher Robin Milne volio je posjećivati Winnipeg ili Winnie – kratko. Njegova ljubav prema mladuncu je bila inspiracija za priče koje je pisao njegov tata A. A. Milne, o Winnie-the-Pooh.

​​#5:  ​​Kanada je dom najdulje ulice na svijetu. Ulica Yonge u Ontariju započinje na jezeru Ontario te se proteže sjeverno kroz Ontario do granice u Minnesoti, udaljene gotovo 2000 km.​

#6: Najniža zabilježena temperatura u Kanadi je bila čak – 63° C. Ta je temperatura bila zabilježena  1947. godine u provinciji Yukon.

#7: Stanovnici grada Churchill imaju običaj ne zaključavati automobile jer s tim nude mogućnost pješacima da se sklone u slučaju susreta s polarnim medvjedom. ​

#8. Zbog izrazito niskih temperatura u provinciji Newfoundland u Kanadi ponekad smrzne i Atlantski ocean, što omogućuje lokalcima da na zaleđenom moru zaigraju hokej.

​#9: Državna granica između Kanade i Sjedinjenih Američkih Država najdulja je kopnena granica između dviju država.

​#10: V provinciji Ontario nalazi se više od 250.000 jezera. Ocjenjuju da se u tim jezerima nalazi približno 1/5 cjelokupne sviježe slatke vode na svijetu.

 

 

Autor: Mirjam Kimovec

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂