15 zanimljivosti o Hrvatskoj

Hrvatska se može pohvaliti s jednom od najljepših i najslikovitijih obala na svijetu te s mnogim prirodnim ljepotama, skrivenim zaljevima, grebenima i slikovitim plažama. Ovog puta za vas smo pripremili 15 zanimljivih činjenica o Hrvatskoj.​

#1:  Hrvatska ima preko 1.200 otoka i otočića.  ​

#2: U Hrvatskoj su 1963. godine u tvornici Zvečevo u gradu Požega izumili čokoladu s rižom.

#3: U Zadru se nalaze prve morske orgulje. Morske orgulje su arhitektonski objekt, a ujedno i  eksperimentalni instrument koji je osmišljen kao skupina cijevi koje su usmjerene ispod velikih mramornih stepenica, a morski su valovi ti koji stvaraju zračni tlak koji onda u cijevima proizvodi slučajne, no poprilično harmonične tonove.   ​

#4: Rimski amfiteatar u Puli je 6. najveći amfiteatar na svijetu i jedini koji ima sačuvana sva tri reda stupova.

#5: U Hrvatskoj je više od 41.900 vinograda i vinogradara koji ukupno pokrivaju gotovo 21.000 hektara zemlje.

#6:  Hrvatska se po konzumiranju alkoholnih pića po stanovniku uvrštava na 4. mjesto na svijetu.

#7: Prvi torpedo na svijetu je izgrađen u Rijeci. Ivan Luppis (Ivan Vukić) je 1866. godine razvio prve prototipove torpeda.

#8: Poznata plaža na južnom dijelu otoka Brača – Zlatni Rat – bila je više puta proglašavana jednom od najljepših plaža na svijetu. Prilikom jakih udara vjetra plaža mijenja svoj oblik i lokaciju.

#9: Znate li da pasmina pasa dalmatiner dolazi iz hrvatske regije Dalmacije?

​# 10: Mnogi poznati i uspješni filmovi bili su snimljeni u Hrvatskoj. Između ostalih Fiddler on the Roof, Sophie’s Choice, Star Wars i Dr. Who. U posljednje vrijeme veliko zanimanje među stanovnicima, ali i posjetiteljima budi Game of Thrones, čiji su prizori snimani u Dubrovniku, kao i ovogodišnji film Mamma Mia 2.

# 11:  Obzirom na površinu države Hrvatska zauzima 127. mjesto na svijetu.

# 12: ​Otok Hvar se može pohvaliti s najviše sunčanih sati u Europi  – s više od 2.800 sati na godinu.

# 13: Hrvatska je domovina kravate. U Hrvatskoj su oko amfiteatra u Puli zavezali najdulju kravatu na svijetu. 2003. godine su nakon više od petodnevnih priprema zavezali kravatu oko stadiona koja je bila duga oko 808 metara.

#14: Izumitelj penkale bio je Hrvat – Slavoljub Penkala.

​#15: U Hrvatskoj se možete diviti pravoj egipatskoj sfingi koja se nalazi u Splitu ispred ulaza u Dioklecijanovu palaču, koju su donjeli iz Egipta da ukrašava ulaz u grobnicu cara Dioklecijana.

Autor: Mirjam Kimovec

Komentirajte!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂