Karlovac – grad povijesti, prirodnih ljepota i ljubaznih ljudi

Grad Karlovac, smješten u središnjoj Hrvatskoj, svakim danom postaje turistički sve omiljenija destinacija. Destinacija je to koja sa svojim rijekama i šumama, starim dvorcima, crkvama, muzejima, gastronomskom ponudom i ljubaznim domaćinima nudi čarobne prizore. Karlovac leži na 4 rijeke – Korani, Kupi, Mrežnici i Dobri, stoga je poznat i kao grad na četiri rijeke. Okružen lijepim parkovima mnogi ga nazivaju i – grad parkova. Iako znamo da je ovo područje puno arheoloških nalazišta, Karlovac službeno postaje gradom tek 1579. godine, po naredbi nadvojvode Karla Habsburškog, po kojem i dobiva ime. Nastao je kao gradska tvrđava između Korane i Kupe u obliku zvijezde, te se zato, još i danas, najuži centar grada naziva »Zvijezda«. Karlovac je ishodište poznatih povijesnih cesti – Karoline, Jozefine i Lujzijane, koje su povezivale panonsku i primorsku Hrvatsku, a važne su zbog povezivanja srednje Europe i Jadranskog mora. Od Zagreba je udaljen 55 km, od slovenske granice samo 20 km.

 

Što je vrijedno razgledati?

Nedavno je u Karlovcu otvoren prvi slatkovodni akvarij u HrvatskojAquatika, koji je privukao mnoge hrvatske, ali i strane posjetitelje. U akvariju je na vrlo zanimljiv način predstavljena flora i fauna hrvatskih rijeka. Vidjeti možete 100 vrsta riba.

Teško je s riječima opisati sve zanimljivosti Karlovca, zato vam savjetujemo da posjetite Karlovac te si izlet upotpunite s ovom turističkom i prirodnom atrakcijom.

​Ne propustite obići i dvorac Dubovac. Nalazi se na prapovijesnom brežuljku nad rijekom Kupom, na 185 m nadmorske visine. Šareni dvorac iz 13. stoljeća predstavlja jednan od najljepših i najbolje sačuvanih spomenika feudalne arhitekture u Hrvatskoj. Na dvorcu se početkom travnja 2017. godine otvorio bistro Kastel, gdje u srednjevjekovnom ugođaju možete uživati u pažljivo pripremljenim jelima ili kavi i kolaču s pogledom na grad.
Foto: Dubovac, autor: Denis Stošić i Demjan Rožman
Foto: Dubovac, autor: Denis Stošić i Demjan Rožman

Da bi Karlovac stvarno upoznali svakako morate obići njegovu povijesnu gradsku jezgru koju Karlovčani nazivaju »Zvijezda«. Gradska je jezgra okružena dubokim kanalima u koje su prilikom opasnosti puštali vodu iz Kupe. Danas ti kanali predstavljaju krasne parkove, koje svi s radošću posjećuju. Središnji Trg Josipa bana Jelačića još je u ono doba bio najvažnije okupljalište i mjesto svih većih događanja. Uz trg se nalazi crkva Presvete Trojice i franjevački samostan s bogatom zbirkom, kao i pravoslavna crkva Sv. Nikole.

Najpoznatiji i najljepši park u Karlovcu je »Vrbanićev perivoj«, koji je za javnost otvoren od 1896. godine, šetnja njime zasigurno će vas oduševiti.

Što raditi?

Karlovac nudi brojne mogućnosti za aktivan turizam. Od bicikliranja po uređenim stazama u okolici grada, jahanja do raftinga ili kanuinga. Na izbor imate i duže staze primjerene ljubiteljima dužih šetnji. Oduševit će vas »Obilaznica četiri rijeke«, koja s 32 km povezuje sve četiri rijeke. Ljubitelji ribolova ovdje će pronaći svoj mir. U Karlovcu djeluje i Udruženje nordijskog hodanja, koji će vas rade volje ugostiti, a imaju i certificiranje vodiče.

Smještaj

Karlovac nudi smještaj u čak nekoliko lijepih hotela, a najpoznatiji među njima je hotel »Korana Srakovčić«, koji se nalazi u samom »Vrbanićevom perivoju«.​ Hotel »Carlstadt« nalazi se u samom centru grada, dok je hotel »Evropa« smješten na ulasku u Karlovac iz smjera Zagreb. Sve bolju kvalitetu Karlovac nudi i u privatnom smještaju, kampovima i hostelima.

Picture
Foto: Hotel Korana ​Srakovčić, autor: Vilim Stojković
Grad Karlovac
Hrvatska turistička zajednica


VIŠE >>

PicturePicturePicture

Što mislite o Karlovcu? Jeste li ga već posjetili, je li vam se svidio? 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂