Međimurje – kraj vina, gastronomije i sporta

Hrvatska – sinonim za more. No, zašto se ograničiti na dvomjesečnu sezonu morskog turizma kada ti unutrašnjost države pruža mogućnost cjelogodišnjeg odmora u mirnoj, ugodnoj te gastronomsko bogatoj destinaciji. Stoga smo se odlučili da kraći odmor provedemo u Međimurju. Destinacija bogata prirodnim i kulturnim atrakcijama, čistog zraka, mira, domaće kuhinje i dobrog vina, sportskih aktivnosti, ljekovitih voda te prije svega susretljivih i gostoljubivih domaćina. Sve to nas je uvjerilo da posjetimo i istražimo ovaj kraj.

Međimurje je najsjeverniji dio hrvatskog teritorija, koje se nalazi između Mure i Drave. Glavni grad te pokrajine je Čakovec. Ovaj se kraj može pohvaliti s nekoliko turističkih atrakcija, od kojih je najpoznatiji stari dvorac Zrinskih, koji se nalazi u parku Zrinski. Ova plemićka obitelj vladala je između 16. i 17. stoljeća te je poznata po svojim vojnim pothvatima u ratovima s Turcima. Njihovu slavnu prošlost danas u sjećanje vraća atraktivna vojna povijesna formacija, pod nazivom Zrinska garda.

Međimurje se može pohvaliti kao jedina europska regija koja je dva puta primila priznanje EDEN – Europske destinacije izvrsnosti, kojega dodjeljuje Europska komisija. 2007. godine priznanje je primila općina Sveti Martin na Muri zbog održivog ruralnog turizma, dok je 2015. godine priznanje za lokalnu gastronomiju i održivi turizam primilo Gornje Međimurje.

Međimurje - mlin na Muri

Međimurje se može pohvaliti s bogatim kulturno-povijesnim naslijeđem, a zbog njegovih prirodnih bogatstava naziva se i „Hrvatski cvjetni vrt“.  U gornjem Međimurju, brežuljkastog pejzaža danas prevladavaju vinogradi koje su tamo prvi zasadili Rimljani. Kao ljubitelji dobrog vina i mi smo obišli te čarobne zelene i živahne brežuljke obavijene u stare vinograde, koji već na prvi pogled otkrivaju koliko daleko u povijest seže tradicija vinogradarstva i vinarstva u tim krajevima. Uputili smo se međimurskom vinskom cestom, na kojoj se svako proljeće u svibnju odvija Urbanovo – događaj koji predstavlja pravu odu vinu. Glavni događaj, festival Pušipela, dobio je ime po autohtonoj međimurskoj sorti vina pušipel, koji je ponovno oživio sortu šipon te koji se odlično sljubljuje s  brojnim jelima.

Vinski podrum Lovrec – odlična vina, stari podrum, muzej, domaći narezak, …

Međimurje

Tik do slovensko-hrvatske granice nalazi se selo Sveti Urban gdje nas je nasljednica vinograda, Jasna Lovrec, lijepo ugostila na njihovom imanju. Razgledali smo njen veliki stari podrum, do kojeg se nalazi prostor s velikom starom hrastovom prešom, uređen kao etnografska zbirka i uključen u hrvatsku kulturnu baštinu. Etnografska zbirka služi i kao prostor za različita predavanja i priredbe. Tu je predstavljen i razvojni tijek proizvodnje vina, od samih početaka pa sve do danas. Ostali nismo samo na riječima, uz odličan domaći narezak u staroj smo brvnari (kušaonici vina) degustirali srednje europski vinski izbor kojega obitelj Lovrec pažljivo njeguje. Sve od sivog pinota, chardonnaya, sauvignona pa do rose shiraza te za kraj – viteško crno.

Vinsko kraljevstvo Jakopić – više od 100 godina tradicije, tekuća ljubav i oda vinarima

Obzirom da se područje može pohvaliti s brojnim vinarima odvijugali smo i do još jednog poznatog vinskog podruma – Dvorca Terbotz. Povijest ovog podruma seže u daleku 1908. godinu, kada su obitelji Zichy i Terbotz izgradili dvorac,  čiji je vlasnik danas obitelj Jakopić, poznata po proizvodnji stvarno odličnog vina. Nama je najbolje vino bilo graševina, za koje se govori, da je tekuća ljubav i oda vinarima te prijateljima.

Uz plemenitu kapljicu uvijek paše i dobar zalogajčić, koji će vam u restoranu Terbotz poslužiti isključivo iz lokalnih proizvoda te pripremljen na tradicionalni način.

Mala Hiža – bogata gastronomska baština, domače namirnice, intiman i romantičan ugođaj.

Dežela pa ni prepoznavna le po dobrem vinu, ampak tudi po bogati kulinarični dediščini. Le nekaj kilometrov izven Čakovca, v kraju Mačkovec, stoji restavracija Mala hiža. To je stara hrastova hiša iz daljnega leta 1887, ki je bila z otoka Svibovskega prestavljena na sedanjo lokacijo. Njena notranjost je prežeta z avtentičnostjo. Dominantni element je les in kot dotik nekega preteklega časa ter tradicije ustvarja intimno in romantično ozračje. Pripravljajo sezonske jedi, za katere odkupujejo surovine od okoliških pridelovalcev, kar je zagotovilo za odlične okuse njihovih stvaritev.

Trattoria Rustica – bogata gastronomska priča, rustikalni ambijent, pristupačne cijene

U glavnom gradu Čakovcu, u samom centru, prošetali smo se do restorana Trattoria Rustica, koji na poseban način predstavlja svoju bogatu gastronomsku ponudu. Ugodan rustikalni ambijent zadovoljava tisuće gurmana, koji uživaju u gastronomskim delicijama. Cijene ove bogate i kvalitetne ponude pristupačne su svakome. I vjerujte, uživati ćete!

Međimurski dvori – organizirane kuharske radionice s priznatim kuharima, najam bicikla, …

Tradicionalna jela, koja smo probali, možete naučiti i pripremiti sami, pa vam tako u Međimurskim dvorima nude organizirane kuharske radionice Etno art Chef s priznatim kuharima. Osim radionica nude prostran i ugodno uređen restoran gdje možete obilježiti veće obljetnice ili si priuštite ugodan ručak/večeru. Možete unajmiti i bicikle. Imaju i svoju turističku agenciju Etno art travel koja u svojoj ponudi ima različite turističke programe: eko-turizem, bicikliranje i druge sportske aktivnosti, wellness i zdravstveni turizam, lov i ribolov …

Accredo Center – adrenalinski centar s brojnim aktivnostima, primjeren za sve starosti

Imate li i vi osjećaj da bi se morali nakon obilnog obroka i pića malo rekreirati? Prava adresa, da osjetite adrenalin u krvi je adrenalinski Accredo centar. Centar nudi različite aktivnosti: paintball, streličarstvo, vožnju s kvadovima, adrenalinski park s zip-lineom, stolni nogomet i još puno toga. Otvoreni su svakog dana kroz cijelu godinu i to bez obzira na vremenske prilike. Aktivnosti su primjerene za sve starosne grupe te su organizirane na način da se i mladi i stari mogu jednakomjerno nadmetati među sobom. Djelatnici se stvarno potrude u animacijskom djelu pa je zabava svakako zagarantirana.

Nacionalni gimnastički centar Aton – najsuvremeniji sportski centar, olimpijski viceprvak Filip Ude

Za sve ljubitelje gimnastike i sportaše je u gimnastičkom centru Aton dostupna vrhunska oprema u skladu sa standardima Međunarodne gimnastičke federacije. Najsuvremeniji sportski centar u Hrvatskoj ima želju postati središnji prostor za treninge i natjecanja. Radi se o jedinstvenom centru u radijusu od 500 km, a o njegovoj odličnoj opremljenosti govori i činjenica  da u njemu trenira olimpijski viceprvak iz 2008. godine u Pekingu, Filip Ude.

Picture
Vanjski dio i…
Picture
…unutrašnji dio gimnastičkog centra Aton s vrhunskom opremom.

Sportski park Trate – brojne mogućnosti za rekreaciju, piknik prostor

Uz ovaj centar nalazi se i sportski park Trate, koji osim mogućnosti igranja nogometa, odbojke i tenisa nudi i vanjski i unutarnji prostor za raznorazne proslave i piknike.

Hotel Panorama – bogata sportska i gastronomska ponuda, Međimursko more

Bogatu ponudu sportskih kapaciteta u Međimurju upotpunjuje hotel Panorama u Prelogu. U ponudi je vrhunsko opremljena višenamjenska sportska dvorana, nogometno i tenisko igralište  te odbojkaško igralište. Hotel s bogatom gastronomskom ponudom, a la carte restoranom i moderno opremljenim hotelskim sobama, nudi i lijep pogled na Međimursko more – veliko akumulacijsko jezero, koje omogućuje brojne vodene sportove. Njihovu ponudu upotpunjuje spa-centar, fitness i kongresni centar.

Gradski bazeni Čakovec – brojne mogućnosti za rekreaciju i zabavu

Kao i svaki veći grad tako i Čakovec ima svoje kupalište. Gradski bazeni Čakovec nude pokriveni rekreacijski i plivački bazen te bazen za djecu. Pobrinuli su se i za invalide i ljude s ograničenim motoričkim sposobnostima. Naime, dostupni su im svi prostori i bazeni. Za sve goste, željne rekreacije, nude i vanjska igrališta, fitnes, mini adrenalinski park za djecu i mini golf.

Speedway centar Millenium – za ljubitelje motora i utrki

Ljubitelji motora doći će na svoje u Donjem Kraljevcu, gdje se nalazi staza za speedway. Svake godine tamo se održavaju državne utrke i slobodni treninzi na koje se odazovu natjecatelji iz čitave Europe. Popularnost ovog sporta svake je godine veća.

Speedway stadion Milenium.

Hotel Kralj – komfor, organizacija teambuildinga, seminara i konferencija

U Donjem Kraljevecu je tvrtka Tehnix d.o.o., koja se bavi zaštitom okoliša, zbog sve većeg broja poslovnih gostiju i sportaša, 2008. godine, otvorila poslovni hotel Kralj, koji nudi vrhunski komfor primjeren i za odmor i za rekreaciju. Nudi visoku kvalitetu organizacije i smještaja, team building seminare i konferencije. U ponudi imaju odličnu hranu uz koju poslužuju i vrhunska vina lokalnih proizvođača. Osim hotelskog smještaja nude i aktivnosti u okolici (tenis, golf, bazene, dječje igralište …).

Terme Sv. Martin – užitak po mjeri svakoga, opuštajuća termomineralna voda, wellness, bicikliranje

LifeClass Terme Sveti Martin terme su, koje nude užitak po mjeri svakoga, no na malo drukčiji, zdrav način. Smještaj u hotelu s četiri zvjezdice ili u apartmanima, ljekovita temomineralna voda i brojna wellness ponuda upotpunjuju sportske aktivnosti te predstavljaju odličan odmor kako za cijelu obitelj tako i za pojedinca. Arhitektura kompleksa zasnovana je u skladu s filozofijom dr. Rudolfa Steinerja, rođenog u Međimurju, koji zagovara pogled na život u cjelini. Glavni cilj, a ujedno i prednost koja ove terme razlikuje od drugih je upravo ravnoteža tijela, uma i duše, koja predstavlja preduvjet za zdravlje pojedinca i s tim čitavog društva. Zadnjih godina puno truda posvećuju biciklističkom turizmu te su nosioci licence Cyclist Welcome. Murska biciklistička staza poznata je kao jedna od najljepših i laganih staza koja nudi obilje užitaka uz čaroban pejzaž. Sastavni je dio Dravske biciklističke staze, koja se rasteže uz rijeku Dravu, sve od Dravograda, pa do ušća rijeke Mure.

Mi smo neizmjerno uživali i stoga vam preporučamo posjet Međimurju, gdje u prirodnim ljepotama, dobroj hrani i vinu možete odmoriti dušu od svakodnevnog stresa. Ovdje imaš osjećaj da život teče sporije, da možeš svaku minutu iskoristiti za sebe, jer kad ste sretni, tek onda imate sve što vam je potrebno.


Više o Međimurju >>

Pišu: Anamarija i Gregor

Komentirajte!

Kako vam se sviđa Međimurje? Jeste li već posjetili tu regiju ili vam je u planu?
Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂