Posebnosti i informacije o putovanju avionom

Dolazak u zračnu luku

Planirajte pravovremen dolazak u zračnu luku. Ako je riječ o većim zračnim lukama preporučuje se  da dolazak na aerodrom planirate tri sata prije leta, no u većini slučajeva dovoljno je i dva sata prije polaska leta.

Prije polaska prema zračnoj luci provjerite da li sa sobom imate sve dokumente koji su vam potrebni:

 • Važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu (vozačka dozvola ne važi kao važeći dokument identifikacije prilikom putovanja),
 • vizu,
 • potvrdu o cijepljenju (ako se zahtjeva za ulazak u državu kamo putujete),
 • kartu ili ulazni kupon ako ste se za let prijavili on-line.

Većina avionskih prijevoznika vam omogućuje, da već od doma uredite svoju prijavu na let putem online check-in. Online prijave se obično otvore 24 sata prije samog leta, a zatvore jedan sat prije polaska zrakoplova. Prijavom online uštedjeti ćete na vremenu te u zračnoj luci nećete morati čekati u dugim redovima za prijavu na let. Ako se na let prijavite online, obavezno si isprintajte ulazni kupon. Pazite i na to da se pravovremeno pojavite na izlazu jer bez obzira što ste let već prijavili, avio prijevoznik može otkazati vašu rezervaciju ako se ne pojavite na vrijeme. U tom slučaju može vaše mjesto prepustiti nekom drugom putniku.

U zračnoj luci

U zračnoj luci ne puštajte svoju prtljagu bez nadzora. Kada stignete do zračne luke, najprije se prijavite na let (ako to već niste napravili online) te predajte registriranu prtljagu.

Ako uz ručnu prtljagu sa sobom imate i predanu prtljagu, nju u slučaju online prijave možete predati na odvojenom šalteru. No, imajte na umu da to morate napraviti dovoljno rano da prtljagu mogu ukrcati u zrakoplov. Više o prtljagi možete saznati na linku.

Za prijavu na let trebati će vam valjani osobni dokument (i rezervacija avio karte). Prilikom prijave dobiti ćete ulazni kupon s kojim se možete ukrcati u avion. Na kuponu imate navedeni broj izlaza te vrijeme ukrcaja. Krenite na vrijeme prema izlazu.

 

Idući korak je kontrola ručne prtljage i detektor metala. Provjerite popis stvari koje ne smijete uzeti sa sobom u avion. Kada se zaštitari uvjere da sa sobom ne nosite nikakve zabranjene predmete, puštaju vas na međunarodno područje odnosno područje oslobođeno carine. Na monitorima još jednom provjerite da li je broj vrata za vaš let stvarno jednak onom na karti. Preporučujemo vam da se najprije uputite do izlaznih vrata te se uvjerite gdje se nalaze. Ako do ukrcaja imate još vremena prošetajte po trgovinama, restoranima i kavanama. Savjetujemo vam da prilikom izlaza još jednom provjerite na monitoru da nije došlo do nekih promjena. I to se zna desiti.

Sigurnosni pregledi

Ako želite brzo i bez komplikacija proći sigurnosni pregled u zračnoj luci preporučujemo vam da se prilikom dolaska do sigurnosnog čuvara i detektora metala pridržavate sljedećih pravila:

 • svucite jaknu/kaput,
 • odstranite pojas i druge metalne predmete, (često od vas zahtijevaju da si izujete obuću),
 • ispraznite džepove, izvadite ključeve, novčanik i slično, iz ručne prtljage odstranite laptope i druge veće elektronske naprave,
 • sve tekućine koje nosite sa sobom pokažite sigurnosnom čuvaru na kontrolnim točkama, kako bi ih mogli pregledat,
 • tekućine moraju biti spremljene u pojedinačne posude, koje ne smiju biti veće od 100 mililitara, a zajedno ne smiju preći 1 litru te moraju biti zajedno zapakirane u prozirnu plastičnu vrećicu koju je moguće ponovno zatvoriti,
 • počekajte da vas čuvar pozove da prođete kroz detektor metala,
 • počekajte da provjere da u prtljagi ne prenosite ništa zabranjenog – popis zabranjenih stvari možete pogledati tu,
 • uzmite sve svoje stvari te se uputite prema izlazu (vratima).

Ukrcajte se u avion

Prilikom ukrcaja u avion osoblje će još jednom pogledati vaš ulazni kupon i osobni dokument. Za brzi i lakši proces imajte oboje na dohvat ruke i pokažite avionskom osoblju kad dođete na red. Ulazni kupon skeniraju, dio kupona ponekad i zadrže. Ostali dio ostaje vama. Spremite ga do kraja leta. Na njemu je zapisan broj vašeg sjedala u avionu. U avion ćete ući direktno preko mosta ili će vas do aviona odvesti autobusom. Kod većih aviona kabinsko osoblje još jednom provjeri broj vašeg sjedala, zato kupon držite pri ruci. Uputite se direktno do vašeg sjedala i svoju ručnu prtljagu spremite u prostor iznad vas ili ispod sjedala. Udobno se smjestite, zavežite sigurnosnim pojasom i uživajte u letu.

Nakon slijetanja

Nakon slijetanja aviona počekajte da se dovezete do izlaza. Ostanite na sjedištu sve dok se ne ugasi svijetlo upozorenja za sigurnosni pojas. Pažljivo otvorite ormarić iznad vas jer se prtljaga prilikom leta mogla pomaknut i može nekome pasti na glavu. Prije izlaska iz aviona provjerite da li imate sve svoje stvari. 

Kada stignete u zgradu zrakoplovne luke slijedite upute osoblja ili se držite oznaka. Ako putujete izvan Schengenskega područja morati ćete prilikom dolaska u zračnu luku najprije napraviti carinski pregled za što će vam trebati osobni dokument. Ako ste prtljagu predali, slijedite oznakama za preuzimanje prtljage (Baggage Claim). 

Ako ste letjeli u drugu vremensku zonu, ne zaboravite sat naštimati na pravilnu vremensku zonu. U postavkama možete provjeriti da li će vam mobitel sam postaviti pravilno vrijeme ili to morate napraviti ručno. Sve što još morate napraviti je da uživate na putovanju =)

Komentirajte!

Da li ćete ove godine putovati avionom? Jeste li u gornjem članku pročitali što novoga?
Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂