Prtljaga u autu – racionalno i sigurno

Pred odlazak na putovanje morate u auto posložiti svu potrebnu prtljagu. Obzirom da ste prilikom putovanja automobilom ograničeni samo na veličinu automobila, ne pretjerujte s količinom prtljage koju nosite sa sobom. Radije pazite da ne opteretite automobil; najveće dozvoljeno opterećenje odnosno masa je navedena u knjižici s tehničkim podacima. Kako bi sa sobom mogli uzeti što više, a ujedno poštovali mjere sigurnosti, morate se toga uhvatiti pravilno.

Savjeti za slaganje prtljage u automobil

Slaganja prtljage odnosno stvari u automobil ulovite se sistematično. Prije nego se toga ulovite pripremite svu prtljagu i okvirno je razvrstajte ovisno o veličini i težini. Veće predmete koji su obično i najteži, složite na dno prtljažnika, odmah iza stražnjih sjedala. Na njih složite ostale, lakše komade prtljage. Sitnu prtljagu pospremite u kutije, oštre i duže komade prtljage zavijte u deku. Ako dodatna oprema u automobilu, kao što su mrežica, kukice ili čak police, to dozvoljava, teret dodatno pričvrstite.

Ako imate velik prtljažnik, prilikom pakiranja ipak uzmite u obzir da se jako opterećen automobil u vožnji ponaša drukčije. Manevri su drugačiji, put kočenja je duži, brzina mora biti prilagođena i energetska opterećenost je značajno veća. S racionalnim pakiranjem možete izbjeći dodatne troškove.  Zato s prtljagom ne pretjerujte. Razmislite, da li su vam stvarno sve te stvari potrebne za taj tjedan ili dva tjedna godišnjeg odmora.

Sigurnost je uvijek na prvom mjestu

Nije samo važno kako ćete u auto pospremiti svu prtljagu nego i kako ćete ju pravilno osigurati. Uzmite u obzir načelo da prtljaga ne bi smjela prelaziti visinu zadnjeg sjedišta. Ako to stvarno ne možete izbjeći, tamo posložite najlakše predmete, a nikako predmete s oštrim rubovima ili jako teške predmete. U slučaju nesreće teška prtljaga koja je viša od zadnjeg sjedišta može vam nanijeti teške ozljede. Ako na putovanje krećete s krovnom prtljagom, poštujte upute proizvođača. Količina prtljage na krovu neka bude tolika da je možete zatvoriti bez teškoća, a ne na silu.

Stražnje sjedište spuštajte samo kad je to nužno potrebno. Naime, ono predstavlja zaštitnu pregradu između prtljažnika i putničke kabine. Nepravilno zaštićena prtljaga može već prilikom manjeg sudara biti smrtonosno opasna za putnike.

Komentirajte!

Imate li i vi problem s pakiranjem stvari u auto prilikom godišnjeg odmora?

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂