Prtljaga u autu – racionalno i sigurno

Pred odlazak na putovanje morate u auto posložiti svu potrebnu prtljagu. Obzirom da ste prilikom putovanja automobilom ograničeni samo na veličinu automobila, ne pretjerujte s količinom prtljage koju nosite sa sobom. Radije pazite da ne opteretite automobil; najveće dozvoljeno opterećenje odnosno masa je navedena u knjižici s tehničkim podacima. Kako bi sa sobom mogli uzeti što više, a ujedno poštovali mjere sigurnosti, morate se toga uhvatiti pravilno.

Savjeti za slaganje prtljage u automobil

Slaganja prtljage odnosno stvari u automobil ulovite se sistematično. Prije nego se toga ulovite pripremite svu prtljagu i okvirno je razvrstajte ovisno o veličini i težini. Veće predmete koji su obično i najteži, složite na dno prtljažnika, odmah iza stražnjih sjedala. Na njih složite ostale, lakše komade prtljage. Sitnu prtljagu pospremite u kutije, oštre i duže komade prtljage zavijte u deku. Ako dodatna oprema u automobilu, kao što su mrežica, kukice ili čak police, to dozvoljava, teret dodatno pričvrstite.

Ako imate velik prtljažnik, prilikom pakiranja ipak uzmite u obzir da se jako opterećen automobil u vožnji ponaša drukčije. Manevri su drugačiji, put kočenja je duži, brzina mora biti prilagođena i energetska opterećenost je značajno veća. S racionalnim pakiranjem možete izbjeći dodatne troškove.  Zato s prtljagom ne pretjerujte. Razmislite, da li su vam stvarno sve te stvari potrebne za taj tjedan ili dva tjedna godišnjeg odmora.

Prtljaga v avtu

Sigurnost je uvijek na prvom mjestu

Nije samo važno kako ćete u auto pospremiti svu prtljagu nego i kako ćete ju pravilno osigurati. Uzmite u obzir načelo da prtljaga ne bi smjela prelaziti visinu zadnjeg sjedišta. Ako to stvarno ne možete izbjeći, tamo posložite najlakše predmete, a nikako predmete s oštrim rubovima ili jako teške predmete. U slučaju nesreće teška prtljaga koja je viša od zadnjeg sjedišta može vam nanijeti teške ozljede. Ako na putovanje krećete s krovnom prtljagom, poštujte upute proizvođača. Količina prtljage na krovu neka bude tolika da je možete zatvoriti bez teškoća, a ne na silu.

Stražnje sjedište spuštajte samo kad je to nužno potrebno. Naime, ono predstavlja zaštitnu pregradu između prtljažnika i putničke kabine. Nepravilno zaštićena prtljaga može već prilikom manjeg sudara biti smrtonosno opasna za putnike.

Komentirajte!

Imate li i vi problem s pakiranjem stvari u auto prilikom godišnjeg odmora?

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂