Putovanje s kućnim ljubimcem

Ako na putovanje odlučite krenuti s kućnim ljubimcem, vrlo je vjerojatno da ćete naletjeti na razne zaplete i poteškoće, a prije svega ćete za planiranje putovanja potrošiti više vremena. Nikako ne zaboravite na činjenicu da životinja na putovanju mora imati svoj prostor na primjerenoj temperaturi, i naravno da prilikom putovanja moraju biti zadovoljene njihove prirodne potrebe.

Pripremite vašeg kućnog ljubimca i spakirajte sve potrebno

Mnogi kućni ljubimci nisu naučeni na putovanja, zato je važno da ih prije putovanja, postepeno, na isto pripremite. Pripremite ih na način da s njima odlazite na kraće izlete, s raznoraznim poslasticama i igračkama.

Prilikom prelaska granice preporučuje se, odnosno obavezno morate sa sobom imati putovnicu vašeg kućnog ljubimca i potvrde o obaveznim cijepljenjima.

Ako na putovanje idete s psom, za većinu transportnih sredstava vrijedi pravilo da morate psa imati uvijek na uzici te da mora imati brnjicu. To vrijedi na primjer i prilikom vožnje vlakom kao i za vožnju trajektom. Dok recimo većina kruzera ne dozvoljava vlasnicima pasa ukrcaj istog na palubu. Na koji god način putujete sa svojim kućnim ljubimcem, morate sa sobom uvijek imati dovoljno hladne vode.  

potovanje s hišnim ljubljenčkom

Preporučujemo vam da sa sobom na svako putovanje s kućnim ljubimcem uvijek nosite: ogrlicu, uzicu, posudu za vodu i hranu, manji ručnik, dekicu ili ležaj na kojem je životinja naučen biti i doma. Kako biste izbjegli nepotrebne probleme sa sobom uzmite i hranu na koju je kućni ljubimac naviknut. Ne zaboravite i na higijenski pribor  te vrećice za izmet, brnjicu i prvu pomoć.   

Na putovanje automobilom

Ako putujete automobilom držite se slijedećih savjeta:

  • postepeno pripremite vašeg ljubimca na putovanje,
  • prije vožnje odite s njim na dužu šetnju,
  • životinja mora biti tokom cijele vožnje vezana ili u kavezu,
  • na put krenite (posebice ljeti) u hladnijem dijelu dana,
  • ne pretjerujte s klimom,
  • pas ne smije imati glavu kroz prozor,
  • na putu obavezno napravite više stanki,
  • NIKADA ga ne puštajte samog u autu.

Na putovanje vlakom

U vlakovima po Hrvatskoj je uz predočenje veterinarske knjižice dopušten prijevoz manjih kućnih ljubimaca, službenih pasa i pasa vodiča/pomagača (ako to nije zabranjeno veterinarskim, sanitarnim ili drugim propisima).

U vlakovima je dopušteno voziti:

a) male pripitomljene životinje (psi visine do 30 cm, mačke i male pitome životinje) zatvorene u ručne transportne kutije (krletke, košare ili drugo) koje se mogu smjestiti kao ručna prtljaga

b) male pse (visine do 30 cm) koji se mogu držati u krilu

c) službene pse koje vode zaposlenici MUP-a, HV-a, lovci i pripadnici Gorske službe spašavanja te registrirane spasilačke pse

d) pse vodiče/pomagače u pratnji slijepih osoba, osoba s invaliditetom i trenera koji školuju takve pse. Na temelju predočene valjane radne iskaznice navedene osobe u pratnji psa imaju pravo na slobodan pristup javnim mjestima predviđenim za putnike (peroni, čekaonice, uredi i slično).

e) ostale pse (više od 30 cm) ako imaju veterinarsku knjižicu iz koje je vidljivo vlasništvo psa, oznaka (mikročip) i redovitost cijepljenja. Takvi se psi moraju vezati na kratko i imati brnjicu. Prijevozna karta za te se pse kupuje na blagajni kolodvora ili u vlaku uz predočenje veterinarske knjižice. Psi bez veterinarske knjižice ne primaju se u prijevoz. Psi se ne smiju smještati na sjedala.

Psi navedeni pod točkama c) i d) ne moraju imati brnjicu i za njih se ne naplaćuje prijevozna cijena. Psi za koje je na zadnjoj stranici veterinarske knjižice u rubrici Ostalo navedena napomena Opasan pas ne primaju se na prijevoz.

Na pot z letalom

Najviše poteškoća prilikom putovanja sa svojim ljubimcem imati ćete na putovanjima avionom. Iako ljubimci mogu putovati s vama, preporučujemo vam da se prilikom kupnje avionske karte kod avio prijevoznika informirate o specifičnostima samog prijevoza. Uvjeti putovanja se naime poprilično razlikuju, no možete se držati nekih od preporuka.

Veterinarski pregled i potrebni dokumenti

Prije putovanja morate vašeg ljubimca obavezno odvesti na veterinarski pregled. Uvjeti putovanja s psom, u nekim od država, vezani su uz propisane termine unutar kojih moraju biti obavljena određena cijepljenja ili laboratorijske pretrage. Za putovanja u neke od destinacija te postupke započnite već šest mjeseci prije planiranog puta. Svi potrebni dokumenti i cijepljenja ovisni su o državi u koju putujete, a najčešće se zahtjeva knjižica o cijepljenju te putovnica za ljubimca. Europska putovnica za kućne ljubimce važi za prijelaz granica svih država članica EU. Za putovanje pasa u ostale države trebati će vam takozvana veterinarska potvrda. Za pojedinosti o veterinarskoj potvrdi i njenom izdavanju te postupcima vezanim uz to, obratite se Upravi RH za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Kućni ljubimci moraju biti označeni elektronskim mikročipom ili jasno vidljivim tetoviranim brojem –  uvjet prije 3. srpnja 2011.

Planirajte unaprijed

Unaprijed obavijestite avio prijevoznika. Za svaku životinju koju bi željeli uzeti sa sobom na putovanje obavezna je prethodna potvrda rezervacije i odgovarajuća nadoplata. Većina avio prijevoznika ima unaprijed određen broj životinja koje mogu letjeti na pojedinačnom letu. Zato se prije puta uvjerite da će na željenom letu biti dovoljno prostora za vašeg ljubimca.Kod planiranja putovanja probajte naći let bez presjedanja ili let koji nije potpuno pun.

Kod planiranja ne zaboravite da se i kućni ljubimac mora pripremiti na putovanje. Postupno ga naučite na kavez odnosno transporter. Možda će u tu svrhu biti od pomoći poslastica, igračka ili kraći izleti prije godišnjeg. Stres možete ublažiti i na način da se na predviđen let uputite puno prije kako se pas ne bi uznemirio dok čekate zbog prevelike gužve. Dobro je da ga prije leta odvedete na dužu šetnju. Tako neće imati višak energije tijekom leta i neće biti previše uznemiren.

Ograničenja

Prije odluke o tome hoćete li putovati s kućnim ljubimcem informirajte se o pojedinim ograničenjima vezanim uz težinu. Većina avio prijevoznika primiti će vašeg ljubimca i u putničku kabinu. Uvjet je da je cijelo vrijeme leta u kavezu (koji ne smije biti veći od 55 x 40 x 20 centimetara), težina ljubimca zajedno s kavezom ne smije prelaziti 10 kilograma (odstupanja od 8-10 kg). Veće životinje se prevoze u posebnom prostoru za prtljagu koji se grije i koji je pod pritiskom. Kućnom ljubimcu ne zaboravite staviti ogrlicu. Opremite je s njegovim imenom i vašim kontaktima (telefonski broj). Preporučljivo je da vašem ljubimcu bar šest sati prije leta ne dajete hranu. Biti će dovoljno ako mu date samo vodu. Ne preporučaju se ni razno razna sredstva za smirenje. Ako se usprkos tome odlučite za njihovu upotrebu prije toga se obavezno posavjetujte s veterinarom. ​

​Komentirajte!

Uzimate li svojeg kućnog ljubimca sa sobom na putovanje ili ga ostavljate da se o njemu brine netko drugi dok ste vi odsutni?

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂